My CMS

Starta bemanningsföretag

Hem > Starta bemanningsföretag

Sök

Länkar

Uppsägning

Läs mer >

Jobb inom HR

Läs mer >

CV-inspiration

Läs mer >

Starta bemanningsföretag

Att starta bemanningsföretag kräver sin planering. På denna sida kan du läsa mer om de första stegen mot att starta ett bemanningsföretag. Det finns många bemanningsföretag på marknaden som år efter år levererar bra resultat – kan det då inte finnas plats för ett till? Här får du tips om vad som är bra att fundera på i början av tankeprocessen.

Vad gör ett bemanningsföretag?

Ett bemanningsföretags huvuduppgift är att matcha rätt person med rätt uppdrag. Det kan antingen ske genom att anställa personal på bemanningsföretaget som sedan hyrs ut eller att sköta ett företags nyrekryteringar. Lär dig mer om dessa två metoder längre ner i texten.

Bemanningsföretag kan arbeta med kompetensförsörjning på både kort och lång sikt. Med ett brett kontaktnät har de tillgång till både nyexaminerade kandidater och seniora alternativ. Som anställd hos ett bemanningsföretag får du i det allra flesta fall marknadsmässig lön, friskvårdsbidrag, semester, personlig utvecklingsplan och regelbundna samtal. Precis som om du varit anställd på en ”vanlig” arbetsplats, med andra ord.

Starta eget bemanningsföretag – 4 saker att fundera på

Det är många som undrar vad som krävs för att starta bemanningsföretag. En bra start kan vara att fundera över vilka egenskaper du har och vilken nytta du kan dra av ditt kontaktnät.

1. Hitta folk som kompletterar dig

Fundera på vilka personer som kan komplettera dig i bolaget. Att driva företag tar alltid mycket mer tid än du kan ana, därför är flera delägare (eller kollegor) oftast att föredra framför att driva företaget själv.

2. Gör en affärsplan

Affärsplanen ska få ner din idé och tanke om företaget på papper. Här ser du snabbt fördelar och nackdelar med din verksamhet, något som är en bra realitycheck. Kolla in 5 tips när du ska skriva affärsplan.

Välj bolagsform

När drömmen kommer allt närmre verklighet är det dags att fundera över vilken bolagsform som skulle passa dig och dina delägare. Här kan du jämföra företagsformer

Våga vara annorlunda

För att stå ut bland alla andra bemanningsföretag på marknaden krävs det att just ditt företag har något unik att komma med. Det kan vara en unik branschkännedom, ett brett kontaktnät som du kan dra nytta av eller att du lokaliserat en lucka på marknaden att fylla.  

Läs mer om att starta företag

Företagande.se har satt ihop en rolig och informativ artikel som tar upp hur det kan vara att starta företag. De bjuder lite skämtsamt på 10 argument för att lägga ner planerna på att starta företag, och 10 saker som du behöver fundera på innan du drar igång

Hur tjänar bemanningsföretag pengar?

Bemanningsföretag kan tjäna pengar på olika sätt, inom flera olika affärsområden. Företaget kan bland annat arbeta med uthyrning av personal och rekrytering vilket vi går igenom nedan. 

Uthyrning av personal  

Bemanningsföretaget kan ta över hela rekryteringsprocessen genom att själva lägga ut annons, sköta intervjuer, ta referenser, ha löneförhandling och skriva kontrakt. Avtalet skrivs mellan arbetstagaren och bemanningsföretaget, som i sin tur hyr ut arbetskraften till företag och organisationer som är i behov av personalen. 

Arbetsmiljöverket har satt ihop en matnyttig guide som tar upp vad du ska tänka på när du hyr ut personal.

Hyrsjuksköterska

Ett exempel på hur uthyrning av personal kan fungera är sjuksköterskebemanning. Bonliva är ett företag för personer som vill jobba som bemanningssjuksköterska. Sjuksköterskan jobbar på konsultbasis och väljer själv om de vill jobba hel- eller deltid och i vilket geografiskt område. Arbetsavtalet skrivs mellan sjuksköterskan och bemanningsföretaget. Bemanningsföretaget sköter sedan kontakten med sjukhuset eller vårdinrättningen sjuksköterskan kommer arbeta på. Lönen utbetalas av bemanningsföretaget till hyrsjuksköterskan. Dedicare är ett annat bemanningsföretag som erbjuder sjuksköterskebemanning.

För de som är intresserade av att jobba som hyrsjuksköterska, erbjuder även Läkarjouren möjligheter över hela landet. De förmedlar uppdrag för hyrsjuksköterskor inom olika medicinska specialområden och arbetsmiljöer, från sjukhus till privata kliniker. Att jobba som hyrsjuksköterska genom Läkarjouren innebär inte bara en möjlighet att utveckla sin professionella kompetens utan också att uppleva nya arbetsplatser, vilket bidrar till en berikande karriär inom sjukvården.

Bemanningssjuksköterska

Magnifiq är ett norrlandsbaserat bemanningsföretag som ordnar bemanningssjuksköterskor till vårdinrättningar över hela Sverige. De utmärker sig från konkurrent genom sitt engagemang och att vara lyhörda, med målet att alltid sätta rätt personal på rätt uppdrag. Med en bemanningssjuksköterska via Magnifiqs nätverk har du möjlighet att stärka din verksamhet vid behov, och samtidigt bidra till både personalens och organisationens utveckling. Magnifiq har bemanningssjuksköterskor tillgängliga för såväl korta som långa uppdrag, för att säkerställa varje kunds unika efterfrågan upfylls.

 

Jourbemanning

Ytterligare ett exempel på uthyrning av personal är SOL Facility Services som erbjuder jourbemanning inom allt från kontorsservice och lokalvård till receptionister och kundtjänst. Företaget är bestående av kvalificerad och rutinerad personal som ger ert företag en flexibel lösning för bemanning där samtliga era behov tillmötesgås. Om SOL Facility Servives anlitas betalar bara företaget som är i behov av personal för de timmar som medarbetaren arbetar vilket är en flexibel lösning vid sjukdom/semester eller liknande situationer.

Rekrytering

Bemanningsföretag kan spela en viktig roll när ett företag ska rekrytera till en tjänst. Rekryteringen skiljer sig mot uthyrning av personal i och med att arbetstagaren blir anställd ute på företaget och inte på bemanningsföretaget. Bemanningsföretaget blir här en mellanpart (eller brobyggare) via arbetstagaren och företaget som är i behov av personal. Pengarna tjänas vid en lyckad rekrytering, oftast finns det ett fast pris för detta inskrivet i avtalet.

Ledarna.se har satt ihop en intressant guide om hur en rekryteringsprocess kan se ut. Där kan du läsa mer om:

  • 7 steg i en anställningsprocess
  • Employer branding
  • Juridik vid rekrytering
  •