My CMS

Motiverande samtal

Hem > Motiverande samtal

Sök

Länkar

Uppsägning

Läs mer >

Jobb inom HR

Läs mer >

CV-inspiration

Läs mer >

Hitta en Motiverande samtal-utbildning

På en Motiverande samtal-utbildning får du lära dig mer om att leda andra genom förändringar eller nya situationer genom aktivt deltagande. Genom att applicera tekniken i arbetet får du personer omkring dig att känna sig delaktiga i den pågående förändringen. Läs om de organisationer som erbjuder utbildningar i motiverande samtal och hur deras upplägg ser ut.

Motiverande samtal-utbildning

Hitta din utbildning i motiverande samtal (MI) bland någon av Sveriges ledande utbildningsorganisationer inom sektorn. Lär dig hjälpa människor runt dig att nå sina mål och ambitioner med verktyg som används av socionomer i arbetet.

HumaNova

HumaNovas utbildning i (MI) motiverande samtal lär deltagare om att uppmuntra utvecklingar och underlätta inför förändringar i livet eller på jobbet. Utbildningen finns i Stockholm, Göteborg och Lund, men även online med lärare i zoom. Exempel och träningsuppgifter skapas efter förutsättningar som är relevanta för deltagarnas arbetssituationer. Du kan läsa om deras Motiverande Samtal-utbildning hos HumaNova, där du även hittar tillfällen för utbildningarna och kontaktuppgifter.

 • Heltid
 • På plats eller online
 • 3 dagar
 • 6 300kr

Sverigehälsan

Sverigehälsan håller en MI kurs i Malmö, som även går att utföra online. Sverigehälsan som håller utbildningen håller utbildningar inom YH, Komvux och uppdragsutbildningar inom hälsa, friskvård, skola, omsorg och behandling. Läs mer om kursen hos Sverigehälsan med upplägg och kurstillfällen. Här får du träna på att använda motiverande samtal i praktiken, och bedriva effektivare samtal. Då Sverigehälsan är en stor aktör inom vård och omsorg får du även en stor insyn i motiverande samtal applicerat inom sjukvård, omsorg, socialtjänst och skola.

 • Heltid
 • 3 dagar
 • Malmö eller online
 • 6 500kr

Ålsta Folkhögskola

Ålsta folkhögskola erbjuder två olika kurser inom motiverande samtal, en grundkurs på två dagar och därefter även en fördjupningsutbildning som är två dagar den med. Skolan håller till i Sundsvall i Norrland men erbjuder ett flertal av sina kurser online. Besök Ålsta Folkhögskola för mer kursinformation. Skolan är en populär plats för att studera kreativa ämnen som konst och musik, vilket bidrar med en inlärande atmosfär för de som väljer att studera motiverande samtal på plats uppe i Sundsvall.

 • Heltid
 • 2 dagar
 • Sundsvall eller online
 • 2 500kr
logo

Karolinska Institutet

Karolinska Institutet är en etablerad utbildare i stockholmsregionen när det gäller utbildning inom vård och omsorg. Deras kurs inom motiverande samtal (MI) är inte csn berättigad, med ger ändå 3 högskolepoäng vid avslut. Kursen varvas med både demonstrationer och praktisk träning i realtid, samt praktiska genomgångar. Hos Karolinska Institutet kan både läsa om utbildningen och ansöka inom tidsramarna för antagningar.
 • Heltid/deltid
 • 2 månader
 • Online
 • 6 900kr

Carina Bång

Carinas utbildning i MI vänder sig till yrkesverksamma inom exempelvis hälso- och sjukvård, socialtjänst, psykiatri, behandlingshem, arbetsförmedling och skola. Carina var den första i Norden att bli certifierad CRAFT-terapeut, kodare och supervisor inom CRAFT. Utbildningen är webbaserad och alla kommunikation sker över telefon, webb, inspelade videos och inlämningsuppgifter. Du hittar kursen på Dinkurs.se med ytterligare information och kursupplägg inför utbildningen.
 • Heltid
 • Online
 • 3-4 dagar
 • 4 600kr

Vad är motiverande samtal?

Motiverande samtal (MI) är en utbildning som funnits sedan 80-talet, ursprungligen menad för att hjälpa motverka saker som alkoholism, drogproblem och flera beroenden av olika slag. Idag är kursens syfte främst att skapa och motivera beteendeförändringar inom en mängd olika problemområden.

Dagens motiverande samtal (MI) utbildning uppkom från psykologerna William R. Miller och Stephen Rollnick, två psykologer som var djupt insatta i problematiken av beroenden och missbruk. Sedan dess att de startade kursen i USA har den tagit sig runtom världen samtidigt som den omformats efter nya upptäckter och djupare forskning.

Tips på bok – Motiverande samtal

Motiverande samtal:
Att hjälpa människor till förändring

av William R. Miller & Stephen Rollnick

Boken ”Motiverande samtal” är en översättning av den engelska boken som skrevs av de psykologer som grundade hela kursen. Idag har det tillförts en hel del mer till utbildningen, men för att få en förståelse till de ursprungliga grunderna kan man läsa denna bok för tydligare förståelse.

✓ Finns på engelska

Jobba med motiverande samtal

Vill du jobba med motiverande samtal finns det en stor efterfrågan inom många sociala tjänster och organisationer, som exempelvis HVB-hem (hem för vård eller boende). Det finns även en stor nytta och användning inom kvinnojourer, hjälplinjer och stödgrupper. För tjänster som kurator, socialarbetare eller med beroendeproblem via offentlig sektor, krävs ofta en socionom-utbildning där en MI kurs ingår.