My CMS

E-lärande

Hem > E-lärande

Sök

Länkar

Uppsägning

Läs mer >

Jobb inom HR

Läs mer >

CV-inspiration

Läs mer >

Fördelar med e-lärande

E-lärande erbjuder en rad fördelar oavsett om du vill förbättra dina yrkeskunskaper, utforska nya intressen eller helt enkelt lära dig något nytt. Utan begräsningar i varken tid eller geografisk placering kan man studera när och var man vill. Dessutom är utbudet enormt då man har tillgång till utbildningsmaterial från var som helst i världen. När du som studerar själv kan anpassa dina utbildningstillfällen ger det dig möjlighet att lära dig i din egen takt. 

Vad är elektroniskt lärande?

Elektroniskt lärande är en utbildningsform som sker helt digitalt, ibland med inslag av fysiska moment. Det finns olika typer av elektroniskt lärande. De vanligaste formerna är:

  • Synkront e-lärande: Denna form av sker i realtid med hjälp av verktyg som videokonferenser, livechatt och webbinarium. Det liknar traditionell klassrumsundervisning, men sker online.
  • Asynkront e-lärande: Här sker inlärningen inte i realtid. Elever får tillgång till förinspelade föreläsningar, läsmaterial och uppgifter som de kan genomföra i sin egen takt.
  • Blended e-learning: En kombination av traditionell undervisning och e-lärande. Elever kan delta i fysiska klassrum samtidigt som de har tillgång till digitala resurser och onlinekurser.
  • MOOCs (Massive Open Online Courses): Dessa är gratis onlinekurser som erbjuds av universitet och andra utbildningsinstitutioner till en global publik.

Utbildning på distans

Elektroniskt lärande tar bort geografiska begränsningar och möjliggör ett bredare utbud av utbildning då allt sker digitalt. Detta genom att du kopplar upp dig via mobil, surfplatta eller dator kan du ta del av kurser, workshops och utbildningar från hela världen, när som helst. E-learning har revolutionerat utbildningssektorn genom att erbjuda flexibla och tillgängliga alternativ för alla typer av inlärare.

e-Learning går att förbereda och automatisera

E-learning har gjort det möjligt att inte bara skapa engagerande och interaktiva lärandeupplevelser, utan också att förbereda och automatisera stora delar av inlärningsprocessen. För företag som söker effektiva sätt att implementera kompetensutveckling för sina medarbetare har denna digitala form av utbildning som e-lärande öppnat upp många möjligheter.

Förinspelade kurser och undervisning

Med läroplattformar som kallas för LMS (Learning Management Systems) har organisationer och företag tillgång till förinspelade kurser och kursmaterial när det än behövs. Denna typ av system och möjlighet till  e-learning finns hos Kompetens Express. E-lärande ger dig friheten att styra din inlärningsprocess. Du kan pausa, spola tillbaka och repetera innehåll som du behöver mer tid på, och anpassa din lärstil till dina egna preferenser. Tillsammans med det förinspelade materialet finns ofta interaktiva element i ett LMS. Det kan vara quiz, simuleringar och diskussionsforum för att förbättra inlärningen och engagera deltagarna.

Prisvärt och effektivt

E-lärande kan vara ett kostnadseffektivt alternativ till traditionell utbildning eftersom det ofta tar bort behovet av fysiska läromedel och lokaler. För företag innebär det att ni slipper resor, boende och andra utgifter, och kan hitta prisvärda kurser online. Det finns aktörer som erbjuder anpassade lösningar och abonnemangsformer för företag som vill implementera e-learning för sina anställda. Exempelvis företagsabonnemang för löpande kompetensutveckling där ditt företag får tillgång till hela eller delar av aktörens kursutbudet. På så sätt kan flera medarbetare gå en kurs och genom blended e-learning ta del av e-kurser för att sedan bygga vidare med workshopmaterial, handlingsplaner och eventuella live-sända tillfällen däremellan.  

Med en bred variation av utbildningsmetoder kan e-lärande leda till ökad kunskapsbehållning och bättre resultat där kursdeltagaren själv kan styra över inlärningsprocessen och fokusera på det som är mest relevant.