My CMS

CV-inspiration

Hem > CV-inspiration

Sök

Länkar

Uppsägning

Läs mer >

Jobb inom HR

Läs mer >

CV-inspiration

Läs mer >

CV-inspiration – 6 tips att tänka på

Ibland kan det vara svårt att veta vad du ska skriva och lyfta fram när du skriver CV. Inspiration är något som kommer med tiden och det kan vara bra att få lite hjälp på traven. På denna sida kan du hitta tips som gör att ditt CV sticker ut från mängden.

1. CV-utseende

Layouten är det första som rekryteraren och arbetsgivaren möts av. Tydlighet och struktur är ledorden du ska ha i bakhuvudet. Eftersom rekryteraren får in många ansökningar är det av yttersta vikt att du presenterar det viktigaste delarna du vill lyfta fram på en lättåskådlig plats på CV:t.

Tycker du det är svårt att få till en snygg design på ditt CV rekommenderar vi att du tar hjälp av en CV-mall gratis. CV-mall.com har specialiserat sig på just detta. De har till och med olika mallar för olika yrken, beroende på vilket upplägg rekryterare i just den branschen du söker jobb i vanligtvis föredrar. Du laddar ner mallarna gratis och kan redigera innehållet fritt. Att arbeta med CV-utseendet med mallar sparar dig mycket tid och huvudbry.

2. Stick ut

Självklart ska du ha med tidigare arbetslivserfarenhet och eventuella utbildningar du gått. Men tveka inte att kasta in en oväntat punkt, så länge det är relevant för tjänsten. Den kan exempelvis heta ”Det här är jag mest stolt över”. Här kan du exempelvis lyfta fram volontärarbete, om du söker jobb på ett företag du tror värderar ett sådant arbete högt. Läs vidare om 8 tips som får ditt CV att sticka ut.

3. Ge exempel

Många arbetssökande glömmer att ge exempel på hur ens egenskaper kan visa sig i arbetslivet. Skriver du till exempel att du är flexibel, är det en bra idé att ta ett exempel på när du gått ifrån dina ordinarie arbetsuppgifter för att hjälpa till på en annan avdelning eller liknande.

4. Referenser

När det kommer till referenser är det många arbetssökande som funderar på i vilket skede referenserna ska anges. Är det redan i CV:et eller är det som ett sista steg i rekryteringsprocessen? Fundera på vilka referenser som du kan ange. Personerna ska vara:

  • Relevanta för jobbet
  • Känna dig väl
  • Vara pålitliga

 

Tycker du att det här med referenser är lite klurigt kan du läsa vidare om 8 vanliga frågor om referenser i CV hos Karriärtips.se. Där kommer du med all sannolikhet hitta den fundering du klurar på. De tar bland annat upp hur många referenser du ska ange och hur man skriver referenser på cv.

 

5. Ta en bra CV-bild

En vanlig fråga som kommer upp i samband med CV-skrivande är om du ska ta med bild eller inte. Du får såklart känna efter vad du är bekväm med, men en bild på dig kan bidra med ett personligare intryck på ansökan. Väljer du att ta med bild är det viktigt att den:

  • Ser professionell ut
  • Visar hela ditt ansikte
  • Har en bra upplösning
  • Har en neutral bakgrund

6. Undvik de vanligaste felen

Redan innan du sätter igång med skrivandet kan det vara bra att vara medveten om vilka vanliga fel som arbetssökande gör i sin ansökan. För att läsa mer om vanliga misstag kan du läsa artikeln 10 vanliga fel i ditt CV.

Läs mer